LUSKOUN STEPNÍ

22. června 2017 v 9:29 | Safaripark Press |  AFRIKA


Druhým luskounem v africké expozici je luskoun stepní, který u nás pobývá již druhým rokem. Momentálně je mapována možnost pořízení protějškůoběma druhům.
Luskoun stepní se vyskytuje v savanách v Čadu, Jižním Súdánu, východní Africe až po JAR na jihu a Angolu na jihozápadě.
Je dlouhý i s ocasem kolem 1 metru a váží až 18 kg. Jeho protáhlé tělo pokrývají hnědě nebo hnědožlutě překrývající se šupiny, takže připomíná obří šišku. Své dlouhé drápy používá k rozhrabávání mravenišť a termitišť, lepkavým jazykem následně vybírá mravence a termity z jejich obydlí.




Luskoun stepní je samotářký noční tvor. Přes den odpočívá ve stinném úkrytu (opuštěných norách po hrabáčích a prasatech savanových) a aktivizuje se až za soumraku. Jeho predátoři jsou hlavně lvi a hyeny, kterým se díky svému fyzickému vybavení, dovedou efektivně bránit. Při hrozícím nebezpečí se pevně stáhne do klubka. Tento silný stah svalů a pohyb šupin mohou predátorovi rozdrtit končetiny. Při obraně luskoun vystřikuje z pachových žláz silně páchnoucí sekret.
Samice luskouna jsou březí 5 měsíců, poté se jim rodí mládě, které váží až 500 g. . Luskouni dospívají ve věku 1 až 2 let a jejich délka života je přibližně 13 let.
Dle IUCN je luskoun stepní zařazen mezi ohrožené druhy zvířat. Příčinou ohrožení je u tohoto druhu především vypalování savan, lov pro maso a šupiny.

(zdroj informací pro článek: Chovzvířat.cz)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 22. června 2017 v 13:20 | Reagovat

Moc se mi líbí, jak má tvarovány šupiny. Je tento model ke koupi v ČR?

2 safariparkpodklicem safariparkpodklicem | 22. června 2017 v 22:47 | Reagovat

Je, jde o nový model od Schleicha. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama