OSEL SOMÁLSKÝ

12. května 2017 v 8:28 | Safaripark Press |  AFRIKA


Osel somálský se vyskytuje v oblasti Afrického ostrohu v Etiopii a Eritrei, v Somálsku je prakticky vyhuben. Je jedním z nejohroženěšíchch druhů savců. V zajetí žije kolem něco málo přes 100 zvířat, ve volné přírodě je jejich počet kritický (kolem 200 - 400 ks). Důvodem je úbytek vhodných lokalit, pytláctví a často zuřící ozbrojené konflikty v oblasti výskytu.
Osli somálští dokáží přežít v extrémních podmínkách polopouště a skalnatých terénů s řídkými travnatými porosty. Jejich potravou jsou tuhé trávy, pupeny a větve keřů. Dokáží vydržet řadu dní bez příjmu tekutin. Tvrdá kopyta jim umožňují se pohybovat ve vyschlém a kamenitém podkladu.



Klisny tvoří skupinky s mláďaty, sdružující se do větších stád při pastvě. Mladí samci vytvářejí malá stáda, ve kterých čekají na vybojování teritoria s napajedlem. Toto si obhajují. Sem se klisny přicházejí napít a na oplátku samcům se s nimi pářit. Březost samice trvá zhruba rok. Mládě váží cca 30 kg a je půl roku kojeno matkou. Dospívá ve věku kolem tří let. Oslové somálští se dožívají až 30 let. Před úplným vyhubením je může zachránit chov v zoologických zahradách.
Safaripark pod Klíčem v současnosti chová pár těchto zvířat, samce Lojzu a samici Lízu.
(zdroj informací: zoo Liberec, zoo Dvůr Králové)



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Svatá celebrita Svatá celebrita | E-mail | Web | 12. května 2017 v 8:50 | Reagovat

Jelikož jsou lidi hloupí rozmazlení pubertální mamánci, tak jsem se stal pro tyto rozmazlené pubertální mamánky svatou celebritou, která jim pomůže k tomu, aby už nebyli rozmazlenými pubertálními mamánky, z tohoto díla je spatřena svatá celebrita.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama